22-07-08

Leven met de pomp.Algemene info.

Hoe wordt een pomp gedragen?
Het wordt aanbevolen de pomp in een beschermend draaghoesje te dragen, waardoor het tegen schokken en elektrostatische ladingen is beschermd. Er bestaan bepaalde aangepaste hoesjes waarmee u uw pomp kunt beschermen en comfortabel kunt dragen; u kunt de pomp in een zakje, aan de beha of aan een ceintuur bevestigen, of in een zakje op de huid dragen.

Waar leg ik mijn pomp terwijl ik slaap?
Waar het u het beste uitkomt! Dankzij de lange slangetjes kunt u zelf een geschikte plek kiezen. Sommige gebruikers leggen hun pomp naast zich in bed, onder het kussen of stoppen het in een zak van hun pyjama.

Kan ik met mijn pomp een bad nemen?
Natuurlijk! De pomp mag weliswaar niet worden ondergedompeld, maar er zijn verschillende, eenvoudige manieren om de pomp in bad of onder de douche te beschermen. Er zijn producten op de markt waarmee kleine alledaagse problemen eenvoudig kunnen worden opgelost. Zo kunt u de pomp te beschermen door het in een plastic beschermzakje te steken dat u rond de hals kunt dragen of aan de kraan kunt hangen terwijl u een bad of douche neemt. U kunt de pomp ook gewoon op de badkamervloer leggen, waarbij u het slangetje over de rand van de badkuip laat hangen.

De meeste pompdragers koppelen het slangetje echter los van de pomp; hierbij steekt het slangetje op de inbrengplaats enkele centimeters, of zelfs helemaal niet uit, afhankelijk van het gebruikte systeem.

 

 

Mag ik zwemmen?
Zeker. U mag ook zonnebaden, waterskiën, basketballen of tennissen, rollerskaten enz.

Voor alle vormen van sportbeoefening bestaat er een stevig en waterdicht doosje om de pomp tegen schokken en water te beschermen. Dit werkt perfect, maar bij contactsporten zoals voetbal of rugby is het beter de pomp los te koppelen, bijvoorbeeld met behulp van een speciale katheter. Bij het skiën, schaatsen of andere wintersporten kunt u de pomp onder uw kleding bewaren: een beschutte en warme plaats, waardoor wordt voorkomen dat de insuline bevriest.

Disconnected copy

                                           copyright Teresa Ollila


Welk gevoel geeft het om voortdurend aan een voorwerp gekoppeld te zijn?
Net als bij andere voorwerpen die u nieuw op het lichaam draagt (een polshorloge, een nieuw paar schoenen, een voorwerp in uw zak enz.) zult u in het begin meer van de pomp voelen dan na een maand. Op bepaalde ogenblikken kan een insulinepomp hinderlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer u een douche neemt, zich 's morgens aankleedt of kleren past in een winkel. Om deze gewone handelingen te vergemakkelijken, kan loskoppelen een goed alternatief zijn.

 

Heeft een pomp onderhoud nodig?
De pompen zijn ontworpen voor langdurig gebruik en behoeven geen specifiek onderhoud. De meeste gebruikers dragen hun pomp in een hoesje om ze beter tegen schokken, transpiratievocht en stof te beschermen.

Voor uw veiligheid en gemoedsrust zijn alle pompen uitgerust met een aantal alarmsystemen en -signalen die u waarschuwen wanneer er een probleem is.

Wat gebeurt er als ik mijn pomp laat vallen?
U moet nagaan of de pomp nog werkt en of het slangetje en het reservoir niet beschadigd zijn. Alle pompen zijn uitgerust met een zelfcontrolefunctie die u waarschuwt als de pomp defect is.

Wat gebeurt er als mijn pomp defect is?
Neem contact op met de 24-uurs bereikbaarheidsdienst indien u denkt dat er een probleem is met uw pomp. U zult via de telefoon worden geholpen en, indien nodig, ruilen we de pomp om via een koerier.

Test uw glucosespiegel wanneer u vermoedt dat de insulinetoevoer tijdelijk onderbroken is geweest.

Als u op een vervangende pomp wacht, schakel dan over op een alternatief schema (dat samen met uw diabetesspecialist is opgesteld).

 


20:47 Gepost door Babs in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.